Bloemstillevens

SERIE: EEN ODE AAN HOLLAND

Het coronavirus heeft veel impact op onze samenleving gehad en nog steeds. Alsof de wereld in brand stond. De verontrustende beelden uit Italië van een verpleegster waren hartverscheurend. In Ecuador lagen lijken op straat in kartonnen doodskisten. Oudere mensen in Spanje die in een verpleegtehuis aan hun lot waren overgelaten. In deze periode kregen wij de opdracht om een serie te maken. Stillevens maken… Mijn hoofd stond er niet naar.

Ik zat aan de buis gekluisterd, verbijsterd. Een smetvrees aan het kweken en alles wat maar uit de winkel kwam moest gewassen worden tot aan mijn pakje sigaretten toe. Ik kon het niet geloven dat het ooit zover in Nederland zou komen wat er in andere landen gebeurde. En gelukkig kwam het niet zover. Wat mij vooral is bijgebleven in deze verdrietige tijd was de verbondenheid en deed mij sterk denken aan vroeger. Buren die weer naar elkaar omkeken door eten te brengen en elkaar te helpen. 

Vandaar mijn serie. Met als thema een ode aan Holland! Ondanks dat we best veel klagen ben ik  heel erg blij in dit soort situaties in Nederland te wonen. Ik heb gebruik gemaakt van het kissing copple, delfstblauwe vazen en tulpen. Deze wereldberoemde producten doen mij sterk denken aan vroeger. De 1 vind het verschrikkelijk kitsch en een andere vind het kunst. Voor mij heeft het vooral een emotionele waarde!